Bilverkstad och bil till Barbie

Barbie är naturligtvis inte mest känd för att meka med bilar. Just därför är det också tur att hon kan besöka en bilverkstad för att få den hjälp hon behöver om hon skall serva bilen, eller råkat ut för en skada så att hon behöver bilreparation. Ken lär ju inte vara så händig att han kan hjälpa henne iallafall 🙂 När är väl inte den främsta målgruppen för Barbiedockor de mest bilintresserade men faktum är att den finns en del bilar man kan köpa som tillbehör till sina Barbiedockor. Se exempelvis den söta Beetlen på bilden nedan. Nej, nu är det slutbloggat för denna gång – nu blir det fotbolls-VM och match mellan England och Italien!

Även Barbie kan behöva en bilverkstad ibland

14. juni 2014 av admin
Kategorier: Barbie | Taggar: | Kommentarer inaktiverade för Bilverkstad och bil till Barbie

Historien bakom Barbie

Med största sannolikhet så känner du till Barbie men vad kan du om historien bakom Barbie? Du kan kanske det mesta om detta ämne men om inte så kan du lära dig lite mer genom att läsa vidare.

Gamla BarbiedockorPerson som fick idén om Barbie heter Ruth Handler och kommer från USA. Idén kom från hennes dotter Barbara som mycket hellre lekte med så kallade klippdockor, istället för dockor av mer traditionellt snitt. Under en resa i Europa, 1956, så inhandlade därför Ruth dockan Lilli, i en butik i Schweiz. Lilli var inte en vanlig docka utan istället influerad av den ganska sexuellt frispråkiga serien med samma namn, Lilli. Serien Lilli publicerades i tidningen Bild under åren 1952 – 1961. Serien var egentligen inte avsedd för en barnpublik och huvudfiguren hade likheter med Marlene Dietrich, en känd skådespelerska. Serien blev mycket populär vilket ledde till att man började producera Lilli-dockan. Lilli-dockan tillverkades under åren 1955-1964 och kom ut i ca 130 000 ex. Tanken var dock inte att det skulle vara en docka för barn, utan istället en skämtleksak för män som såldes i tobaksaffärer och på barer. Utöver själva serien så producerades även en film som heter ”Flickan från storstaden” (svensk översättning) som baserades på den tecknade serien om Lilli. Tillverkaren av Barbie-dockan är det stora leksaksföretaget Mattel och Mattel köpte rättigheterna till Lilli 1964 eftersom man ansåg att den konkurrerade med Barbie. Grundaren till Barbie, Ruth Handler, har aldrig erkänt att hon blev inspirerad av dockan Lilli när hon fick  idén till Barbie.

Barbiedockor idagNamnet ”Barbie” kommer från Ruths dotter Barbara som ibland kallades Barbie (detta var ej uppskattat av Barbara). I familjen Handler fanns även en son vid namn Ken, och Ken är även namnet på Barbiedockans pojkvän. Runt om i världen har Barbieklubbar startats för fans och i Sverige startades denna klubb av Mon Sahlin som sedermera blev ordförande för Socialdemokraterna. Till Sverige kom Barbiedocka 1963 i samband med julen samma år.

22. februari 2014 av admin
Kategorier: Barbie | Taggar: | Kommentarer inaktiverade för Historien bakom Barbie

Äsch, torsk mot Finland

Ligger i soffan och tjejen är på familjemiddag. Har kollat Sveriges match mot Finland och det är ju typiskt att Sverige förlorat – nu när de spelat så bra genom hela turneringen och inte förlorat en enda match. Du kan se en artikel om matchen på aftonbladet här.

05. januari 2014 av admin
Kategorier: Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Äsch, torsk mot Finland

Skavlan är bra

Det slår mig ofta hur sevärt Tv-programmet Skavlan är. Det var extra intressant i lördags när han hade Frank Abignaile på besök. Frank är personen som filmen Catch Me If You Can baseras på. Han rankas som en av världens största bedragare men har nu sadlat om och jobbar för FBI, som ett sätt att återgälda och sona för sina brott. Han har säkerligen en intressant livshistoria!

13. oktober 2013 av admin
Kategorier: Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Skavlan är bra